El monstre espagueti que habita a les profunditats marines

25/08/2018

El monstre espagueti, així ha sigut batejat un animal gravat gràcies a un ROV (Remote Operate Vehicle) a una profunditat de 1325 metres a les costes d’Angola, durant tasques rutinàries de l’empresa BP en un pou de petroli.

A causa del curiós de l’animal, al que van batejar com a monstre espagueti, el van enviar a la Universitat de Southampton ja que es membre del projecte SERPENT. El projecte SERPENT involucra a empreses de gas i petroli que utilitzen ROVs per catalogar la vida de les profunditats marines.

Dons bé, aquest curiós animal va ser enviat a l’investigador d’espècies marines de profunditat, Daniel Jones, que el va identificar com un sifonòfor i el seu company Philip Phug el va acabar d’identificar com Bathyphysa conífera.

Els sifonòfors son cnidaris (es a dir, pertanyen al mateix grup que les meduses i anemones), que formen colònies d’individus de gran mida. L’individu més gran d’aquest grup que s’ha trobat arribava a mesurar 40 metres de longitud. Una de les espècies més conegudes d’aquest grup es Physalia physalis o caravel·la portuguesa que genera a la par fascinació i temor.

Les profunditats abissals son les menys estudiades del planeta, es desconeix la major part de les espècies que i habiten: els canyons i muntanyes submarines, planes, fumaroles... son llocs on s’alberga una gran biodiversitat i que en l’actualitat es troben amenaçades precisament per aquest tipus d’activitats: prospeccions petrolíferes, però també per la pesca d’arrossegament i la contaminació.

A l’actualitat, entitats com WWF estan promovent la protecció dels ecosistemes marins de profunditat pel gran valor ecològic que posseeixen i perquè es desconeixen els efectes que les seves alteracions poden tenir a l’ecosistema marí global.

Al video pots veure amb més detall a aquest curiós animal.