El mon inicia la negociació d’un gran tractat per protegir els oceans

04/09/2018

Els països de tot el món iniciaran aquest dimarts la negociació d’un tractat que reguli l’alta mar dels oceans, una iniciativa que porta preparant-se una dècada i es considerada clau per protegir el medi ambient.

Protecció dels oceans

La seu de Nacions Unides a Nova York serà l’escenari de les discussions, que es perllongaran en aquesta primera fase durant dos setmanes.

L’objectiu es tancar un acord pel 2020, segons va decidir el passat desembre. L’Assemblea General de l’ONU a l’aprovar l’inici del procés de discussions intergovernamentals.

En joc està el futur de les aigües internacionals, que suposen dos terços de la superfície total dels oceans.

Aquesta zona, també coneguda com l’alta mar, abasta totes les aigües situades a més de 200 milles marines de la costa i es compartida per tots els països.

Fins ara, les aigües internacionals han estat gestionades sota una sèrie d’acords i organismes internacionals, però sense cap jurisdicció clara, sense massa coordinació i amb unes normes inadequades per la seva protecció.

Per aquesta i altres organitzacions ecologistes, les negociacions que arrenquen aquesta setmana suposen una oportunitat única per salvar els mars de la sobrepesca, el canvi climàtic i altres problemes.

“La ciència es clara: necessitem protegir almenys el 30% dels nostres oceans per al 2030. La vida els nostres mars depèn del resultat dels pròxims dos anys de negociacions”, insisteix.

 

Creació de reserves marines

Els ecologistes i molts països defensen per això la creació de reserves marines, que seran una de les parts clau de les negociacions.

A dia d’avui, mitja dotzena de països (Xina, Taiwan, Japó, Indonèsia, Espanya i Corea del Sud) es reparteixen el gruix de la pesca a l’alta mar, a través de companyies recolzades en molts casos per importants subsidis públics.

Segons nombrosos estudis, sense aquestes ajudes gran part d’aquesta flota no seria sostenible econòmicament, el que fa que unit a l’impacte que l’industria té en els ecosistemes marins, ha portat a algunes veus a proposar una prohibició total d’aquest tipus de pesca.

Segons un estudi liderat per L’ Universitat de la Columbia Britànica canadenca, les captures a l’alta mar representen únicament un 10% del total mundial, però tenen un gran impacte, donats els enormes vaixells i quantitats de combustible necessaris.

Els autors de l’informe asseguren que tancar les aigües internacionals a la pesca permetria reposar moltes espècies i, com a conseqüència, augmentar en un 18% les captures costeres.

 

Pesca sostenible

A la resolució aprovada al desembre per l’Assemblea General de l’ONU es subratlla la necessitat de garantir una pesca sostenible, combatent les captures il·legals, regulades o excessives i millorant la cooperació entre països.

A més per protegir a les espècies marines, salvaguardar l’oceà es clau front el canvi climàtic, dons les aigües absorbeixen calor i gasos d’efecte hivernacle, gràcies sobretot a la labor de moltes espècies de plàncton.

Segons Ocean Unite, una organització que promou la protecció dels mars, l’oceà es queda amb un quart de les emissions de diòxid de carboni i el 90% de la calor derivat d’elles.

Informació addicional