El Govern desaconsella els sondejos acústics marins entre Eivissa i Mallorca

17/08/2018

El Ministeri per la Transició Ecològica ha desaconsellat la realització del projecte MedSalt-2, promogut per un institut geològic italià, per realitzar sondejos acústics utilitzant canyons d’aire comprimit en el fons marí.

El Ministeri per la Transició Ecològica ha desaconsellat la realització del projecte MedSalt-2, promogut per un institut geològic italià, per realitzar sondejos acústics utilitzant canyons d’aire comprimit en el fons marí entre Eivissa i Mallorca i al sud est d’Eivissa i Formentera.

Segons un comunicat emès avui per la plataforma Aliança Mar Blava, la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del ministeri va emetre un informe el 20 de juliol en el qual es conclou que la zona on està previst realitzar els sondejos es “un àrea de gran importància” per a certes espècies d’animals.

L’informe assenyala que la majoria d’espècies marines presents en aquestes zones, entre les que es troben cetacis, tortugues marines i peixos com la tonyina vermella o el peix espassa, estan incloses en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades o en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.

 

Prohibit “donar mort, danyar, molestar o inquietar”

A la vegada, informa de que “per totes elles” es aplicable el règim de protecció de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, que prohibeix “donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament als animals silvestres, sigui quin sigui el mètode empleat o la fase del seu cicle biològic”.

Aliança Mar Blava ha destacat que el Ministeri de Medi Ambient va reconèixer al 2016 l’”impacte advers” que podria tenir el MedSalt-2, però que, malgrat, els promotors del projecte van persistir en el seu intent de portar a terme les prospeccions.

La plataforma ha aplaudit les conclusions de l’informe oficial i ha destacat que, al marge de la “clara i demostrable vinculació del projecte als interessos del sector petroler”, el MedSalt-2 no te que ser autoritzat pels efectes negatius que pot comportar a la fauna marina l’ús de canyons d’aire comprimit.

L’associació ha demanat que el projecte sigui arxivat “immediatament” ja que l’impacte mediambiental que suposaria “seria crític”.

Informació addicional