El diòxid de titani que tenen les cremes solars està contaminant les platges de tot el planeta

24/08/2018

Científics han descobert que la protecció solar dels banyistes allibera quantitats significatives de TiO2 contaminant (diòxid de titani) al mar, el que té el potencial de danyar la vida marina.

El TiO2 es un dels principals ingredients del protector solar, ja que actua com protector contra els nocius raigs ultraviolats (UV). Encara que la majoria dels principals organismes reguladors el considera generalment segur per l’ús humà en les concentracions utilitzades en els protectors solars, el TiO2 concentrat o la exposició a llarg termini podrien resultar tòxics per una varietat de peixos i altres organismes aquàtics.

En molts protectors solars, el TiO2 està present en petites nanopartícules, que estan cobertes amb productes químics protectors. Degut a que la mida de la partícula es tan petita, el diòxid de nano titani no reflexa la llum visible, però si absorbeix la llum ultraviolada, el que permet una barrera transparent que protegeix la pell dels raigs nocius del sol.

Ara, els investigadors han trobat que a l’aigua, les nanopartícules tendeixen a perdre la seva capa protectora sota la influència de la llum UV o la composició d’aigua de mar, el que fa que s’exposi el TiO2 més tòxic a l’ambient aquàtic.

 

Uns 2kg de Diòxid de Titani s’alliberen al dia

Els investigadors van mesurar les concentracions de TiO2 en tres platges prop de Marsella (França) i van investigar als banyistes sobre quant utilitzaven protector solar i amb quina freqüència es ficaven a l’aigua. L’equip va trobar concentracions diàries de 15 a 45 micrograms per litre de TiO2, que correspon a varius kilograms de nanopartícules per temporada d’estiu per platja.

Encara que es segur per l’ús en humans, el TiO2 concentrat o l’exposició a llarg termini pot ser molt tòxic per a una varietat de peixos i altres organismes aquàtics així com pel medi ambient.

L’investigador principal, el doctor Jérôme Labille, detalla que amb una platja petita que alberga a unes 3.000 persones diàriament, van calcular que es podrien dipositar al voltant de 68 kilograms de crema per dia, o 2,2 tones durant l’estiu. “Si considerem raonablement que la meitat de les cremes utilitzades contenen 5% de diòxid de titani, això dona 1,7 kilograms de diòxid de titani alliberat per dia: això equival al voltant de 54 kilograms en els dos mesos d’estiu, que es una quantitat significativa”, exposa.

Podeu seguir llegint l'article en el següent enllaç: ecoticias.com