El bany al Mediterrani amenaçat pel creixement de meduses ou ferrat i altres espècies

18/08/2018

El creixement de meduses anomenades “ou ferrat” i d’altres espècies i així com la proliferació de microalgues i algues amenacen el bany al Mediterrani, segons confirma l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).

L’investigador del Centre Oceanogràfic de Murcia del IEO Ignacio Franco ha explicat a Europa Press que una de les principals espècies de meduses que es poden trobar al Mar Menor es la Aurelia Aurita, que, d’acord amb assegura, “no suposa cap problema per la raó que no pica”.

Aquesta espècie apareix a meitat de desembre a les platges murcianes i desapareix al juny. Malgrat tot, des de 2006 s’ha observat una espècie nova a l’àrea, la Rhizostoma Pulmo, normalment anomenada “ou ferrat” pel seu semblant i que si està donant lloc a “un problema”.

Aquesta medusa “ou ferrat” pica al contacte dels tentacles. Franco assevera que tots els estius està al Mar Menor. “A tot això s’uneix que les condicions han canviat. Estem exposats a que puguin aparèixer altres espècies de meduses. El passat any es va veure alguna que altre medusa Riza Pintata a la regió del delta de ‘Ebre”, ha advertit.

A més, ha afegit que a això es suma la proliferació de microalgues, que fa que l’aigua es posi verda, disminueix-hi l’oxigen i, per tant, es morin els organismes marins. A més, ha afegit que un altre dels motius que propicien la mort dels organismes es l’ utilització de contaminants orgànics, pel tipus de fertilitzants del camp.

“Aquestes fluctuacions presenten un comportament cíclic, normalment associats a fluctuacions climàtiques. Malgrat que comunament les aglomeracions es conformen en mar obert, les corrents de la mateixa manera que el vent de llevant poden apropar-les a la costa”, han confirmat.

No obstant, Franco s’ha referit inclús al nombre de meduses de l’espècie caravel·la portuguesa que han accedit aquest any al Mediterrani per mitjans de l’Estret de Gibraltar procedents de l’Atlàntic. En aquest cas, exposa que la quantitat d’exemplars no es “molt alt” i, no obstant s’han distribuït més ràpid i de forma diferent a causa de la climatologia, no preveu que apareguin de manera excessiva.

Franco recorda que citada espècie procedeix de l’Atlàntic i, aproximadament tots els anys, a finals de gener o principis de febrer, diversos individus accedeixen al Mediterrani per l’Estret de Gibraltar degut als vents que bufen de l’oest a est.

 

Poblacions de meduses al Mediterrani

A Màlaga inclús han crescut les poblacions de meduses, pel que la Mancomunitat de pobles de la Costa del Sol Occidental va anunciar que promourà un estudi prop de la incidència de les meduses al litoral, de la mateixa manera que les possibles solucions que puguin adoptar-ne per evitar la seva incidència a les platges durant l’època estival.

D’aquesta manera, els ajuntaments s’han compromès a facilitar informació diària a l’Aula del Mar, que la publicarà a la seva “app” gratuïta “infomedusas”, a la que inclús es rebrà informació de les embarcacions per netejar el litoral i dels pesquers.

En aquest sentit, els representants de l’Aula del Mar han explicat que les poblacions de meduses “experimenten fortes fluctuacions dintre dels seus cicles de vida, causant eixams que solen aparèixer quant els pics de fitoplàncton son abundants”.

Al respecte, el vicepresident de la Mancomunitat i delegat de Turisme, Àngel Nozal, ha afegit que aquesta situació es normal a tot el litoral del Mar d’Alboran, no només a la Costa del Sol i va assegurar que “es peremptori que la ciutat sàpiga com actuar davant una picadura de medusa: es concret rentar-la amb abundant aigua de mar, posar gel i, si es disposa de bicarbonat, aplicar una mica. Amb això les molèsties passen en poc temps”.

Informació addicional