Donen per controlat l'incendi del cap de Creus

20/08/2018

El foc crema en quatre focus diferents i tot fa pensar que va ser intencionat.

Les condicions, per desgràcia, eren les ideals. Com va descriure, amb gran exactitud, al 324, l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan (PdeCAT): «Calor, tramuntana, algun malvat» i, com a resultat, «foc», al cor del cap de Creus, a la muntanya del Pení. La ràpida intervenció dels Bombers va impedir que l'incendi, que cremava en quatre focus, la qual cosa porta a pensar el cos d'Agents Rurals que va ser provocat, anés a més.

Amb la voluntat d'extremar la prevenció, els Mossos d'Esquadra van tallar carreteres i els veïns de les urbanitzacions Puig Rom i Mas Fumats, al terme municipal de Roses. Quaranta dotacions terrestres i setze mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat van treballar a altíssima intensitat per evitar la propagació de les flames a les zones poblades més pròximes; la tramuntana, que va arribar a bufar a uns 40 quilòmetres per hora a la muntanya del Pení, era l'aliada perfecta per atiar les flames.

El foc es va declarar cap a tres quarts de cinc de la tarda d'ahir; la columna de fum era ben visible des de la distància; s'observava nítidament, per exemple, des de l'Escala. Cap a dos quarts de sis de la tarda els quatre focus van quedar estabilitzats, informaven els Bombers. Mindan, en declaracions a Diari de Girona, va explicar que els Mossos van impedir l'accés dels veïns a les urbanitzacions amenaçades per les flames; els accessos van quedar oberts, també, passades les sis de la tarda. També com a mesura preventiva, els Mossos d'Esquadra van tallar els accessos a les platges de Canyeles, Almadrava, Jòncols i Montjoi, per on s'arriba per una carretera que voreja el cap de Creus. La via es va obrir al cap d'unes hores, quan l'incendi estava estabilitzat.

L'alcaldessa de Roses va declinar aventurar quina podia ser la causa del primer incendi d'entitat d'aquest estiu a la província de Girona; això no obstant, Mindan considera que «fa sospitar» que «hagin estat quatre els focus de l'incendi». Tesi que sí contemplen els Agents Rurals, que ahir ja treballaven sobre la pista que els quatre focs –que plegats van arrasar una superfícies de 9,5 hectàrees de vegetació– haurien estat provocats.

 

Carretera tallada

De la seva banda, l'alcalde de Cadaqués, Pep Lloret (ERC), va explicar que la principal afectació que va provocar el foc al municipi va consistir en el tall de la carretera Gi-614, que comunica amb Roses i que es va obrir poques hores després. Lloret va explicar que, preventivament, els cotxes eren desviats fins a l'aparcament de Port Lligat i que es van estar allà fins que la carretera es va tornar a obrir al trànsit. L'incendi va provocar l'alarma entre la població, fins al punt que el telèfon d'emergències 112 va rebre 236 trucades de ciutadans que demanaven informació sobre l'evolució de l'incendi.

 

Incendi controlat

Aquest dilluns al matí, els Bombers han donat per controlat pels volts de dos quarts de nou l'incendi que ahir es va originar al cap de Creus. Durant el dia s'hi quedarà una dotació sobre el terreny.

A la nit, els efectius d'extinció d'incendis han continuat treballant per evitar cap revifalla en algun punt calent.

 

Us deixem aquí un enllaç amb més fotografies.