Detecten una alga invasora al nord del Parc Natural de Cap de Creus

07/10/2019
MESDEMAR

El Grup de Suport Marí del cos d’Agents Rurals ha localitzat l’alga Caulerpa cylindracea en una zona molt freqüentada pel fondeig d'embarcacions amb àncora.

El Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals ha detectat una alga invasora al Parc Natural del Cap de Creus. En concret, es tracta de l’espècie invasora Caulerpa cylindracea, que va ser localitzada el dia 1 de setembre en una zona molt freqüentada pel fondeig d'embarcacions amb àncora, a la Calla Galladera, a la cara nord del Cap de Creus, a una fondària d’entre 2 i 6 metres. Posteriorment, es va confirmar l’espècie per part d’un agent del cos i biòleg marí, que ja va participar en la identificació de l’espècie quan es va localitzar el 2016 a la Reserva Marina de ses Negres (cap de Begur, Girona).

Es dispersa pel fons marí ràpidament, donat que pot reproduir-se a partir de petits fragments que poden arrelar tant sobre fons de roca, pedres o blocs com sobre el fons sorrenc, i pot ser transportada tant per les corrents marines com a través del fondeig de les embarcacions. L’alga es queda enganxada a l’àncora quan aquestes embarcacions fondegen en un punt envaït i després de ser transportada s’implanta a d’altres punts, quan l’embarcació fondeja en altres indrets. Pot arribar a viure uns dies fora de l’aigua sense perdre el seu potencial per colonitzar nous llocs i la seva velocitat de creixement és molt rapida de manera que en poc temps pot provocar impactes importants sobre els ecosistemes colonitzats.

 

Font: Generalitat Catalunya Departament Agricultura, Remaderia, Pesca i Alimentació