Detectada la primera colònia de llúdries del Mediterrani a la Costa Brava

16/07/2018

Els exemplars han sigut observats repetidament en els ports de Roses, l’Escala i Port de la Selva i en les seves zones properes, on el grup inclou almenys sis exemplars.

Els pescadors de Roses i altres zones de la Costa Brava han sigut els primers testimonis d’una troballa que va en camí de revolucionar els mapes de distribució de la fauna mediterrània. Les seves observacions han permès arribar a la conclusió de que a la badia de Roses i la zona del Cap de Creus alberguen una petita població de llúdries que viu tot l’any al mar. Les llúdries a la conca mediterrània viuen als rius i llacs; només excepcionalment arriben a les desembocadures dels rius, i rara vegada, s’endinsen al mar. “El rellevant en aquest cas es una població que viu tot l’any al mar, quelcom desconegut fins ara al Mediterrani”, explica Jordi Ruiz-Olmo, reconegut especialista a la matèria.

Els animals van ser vistos per primer cop a Roses. “El guarda del moll va fer una gravació de la primera llúdria. Al principi, no sabíem quin animal era, pel qual ens vam posar en contacte amb la Direcció General de Pesca Marítima, on ens ho han confirmat. Hem tornat a veure les llúdries al moll a l’abril i maig; realment es maravellós. La llàstima es que ara, hi ha molts turistes, llanxes i no les veiem”, diu Antoni Abad, patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, i president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya.

 

I han criat

La presència de llúdries a la costa va ser detectada a l’hivern i a la primavera tant en els ports com en zones naturals de Roses, l’Escala i Port de la Selva.

La població estaria formada per almenys sis individus. “Hem confirmat la presència d’un mascle adult i també d’almenys una femella que ha criat a l’any 2017 i al 2018, i que han tingut almenys dos cries cada any.

Almenys, existeixen sis exemplars a la zona; però poden haver-hi més”, diu Ruiz-Olmo.

 

Efecte d’un èxit consagrat

La presència de llúdries a la Costa Brava seria fruit de l’exitós procés de colonització d’aquesta espècie en els rius catalans, on ha anat guanyant espai vital (fluvial). Aquesta expansió hauria conduït als nous individus a guanyar terreny, i a trobar hàbitats adequats, com menjar i recer, fins a aconseguir el mar.

La llúdria va estar en declivi a Catalunya, i va arribar a una població mínima als voltants del 1987 (amb dos grups residuals a les Nogueres Ribagorçana i Pallaresa). No obstant, la seva reintroducció als anys 80 al Fluvià i al Muga (projecte en que van participar Deli Saavedra, Jordi Sargatal o Jordi Ruiz-Olmo) s’ha saldat amb un gran èxit, fruit de la millora de la qualitat de les aigües dels rius.

 

Sense precedents, la gran sorpresa

La informació prèvia sobre la presència de llúdries al mar Mediterrani es escassa. Existeixen molt poques cites i, en tot cas, les seves aparicions son aïllades i fugaces, com indiquen els testimonis d’algun pescadors al sud d’Itàlia. No existeixen precedents de l’existència d’una colònia com la detectada a la Costa Brava.

La seva conclusió estava reforçada pel fet de que el seguiment de les llúdries reintroduïdes a l’Empordà (marcades amb radioemissores) indicava que els animals es quedava als rius i que quan aconsegueixen arribar al mar, després es tornaven.

“l’existència d’una població d’individus, ja sigui petita o gran, que visqui al mar es quelcom que no s’ha conegut fins ara al Mediterrani”, afegeix. En cap dels 9 o 10 estudi que es porten realitzant, s’havien trobat llúdries al mar, excepte alguns albiraments a les desembocadures dels rius, exposa Jordi Ruiz-Olmo.

 

Fora del Mediterrani

En canvi, les llúdries si viuen al mar a les costes d’Escòcia, Irlanda, Noruega, Bretanya o Galicia per raons vinculades a la seva biologia històrica.

En qualsevol cas, aquests animals necessiten estar sempre prop dels rius o de llocs amb rierols o basals permanents amb aigua dolça, ja que requereixen netejar-se i també netejar-se el pelatge per treure’s la sal, ja que, del contrari, perdrien la seva capacitat d’aïllament i es moririen.

 

Noves tasques

Les tasques a partir d’ara consistiran en un seguiment d’aquests animals (per conèixer el nombre d’exemplars i determinar el seu comportament: on viuen, com, que mengen, on s’amaguen...) per recaptar informació que ajudi a continuar protegint aquests hàbitats pesquers.

Els experts consultats apunten que la presència de la llúdria es un element que pot prestigiar al sector de la pesca a Catalunya. I en aquest punt, el projecte compte amb el recolzament i participació de la Direcció General de Pesca de la Generalitat.

 

Font: lavanguardia.com