Desplegament Marítim dels Mossos d'Esquadra

21/02/2020
MESDEMAR

La primera fase serà l’1 de juliol amb la incorporació d’una trentena d’efectius policials

 

La Policia de la Generalitat—Mossos d’Esquadra inicia aquest estiu el desplegament en aigües marítimes de Catalunya amb la creació de la Policia Marítima, que tindrà competències tant en aigües marítimes interiors com a la resta del mar territorial de Catalunya.

El desplegament es durà a terme en diferents fases, la primera de les quals s’iniciarà l’1 de juliol amb la incorporació d’una trentena d’efectius policials que començaran a treballar des dels ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Ametlla de Mar, on s’ubicaran les bases policials del nou servei.

L’àmbit d’actuació s’estén a totes les instal·lacions portuàries de Catalunya.

Les funcions de la nova Policia Marítima seran:

  • La vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives en l’àmbit marítim.
  • La protecció, auxili i informació als usuaris de les instal·lacions portuàries així com el suport i auxili a les persones i embarcacions que ho necessitin.
  • La denúncia de les infraccions administratives en l’àmbit de la reglamentació nàutica sobre les tres marines objecte d’actuació: marina comercial, pesquera i esportiva.
  • La inspecció i control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa mediambiental.
  • El salvament marítim, en col·laboració amb la resta d’organismes i institucions que hi participen.
  • La col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat.

La Unitat Aquàtica del cos de Mossos d’Esquadra, creada l’any 2008 i on actualment hi treballen disset mossos amb competències en aigües marítimes interiors (rius, canals, embassaments..), s’integrarà a partir d’aquest estiu a la Policia Marítima.

D’aquesta manera el nou servei estarà format per 49 efectius policials (disset de la Unitat Aquàtica i 32 en procés de selecció).

1,2 milions d’euros per adquirir tres embarcacions

Al llarg d’aquest any es farà la licitació per a l’adquisició de tres embarcacions, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, que tindran al voltant de dotze metres d’eslora i una capacitat de com a mínim deu persones.