Descobreixen quatre Ecosistemes Marins Vulnerables en el fons de l’Antàrtica

23/07/2018

Greenpeace ha trobat quatre Ecosistemes Marins Vulnerables (EMV) en el fons de l’Antàrtica, gràcies a les investigacions portades a terme pel submarí de l’organització durant la seva expedició a l’oceà Antàrtic el passat mes de gener.

Aquesta troballa ha sigut recolzada pel grup de científics internacionals que assessoren als governs membres de la Comissió de l’Oceà Antàrtic (CCAMLR), que es reunirà el pròxim mes d’octubre per decidir si aquest conjunt d’àrees es te que protegir.

L’ investigació ha sigut dirigida per la doctora Susanne Lockhart, de l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia, qui va realitzar les immersions en el fons marí de l’Àrtic per documentar espècies estranyes i vulnerables mentre estava a bord de l’embarcació “Artic Sunrise” de Greenpeace. L’organització està desenvolupant una campanya per declarar una xarxa d’àrees protegides a l’Antàrtica, que inclou un gran Santuari de l’Oceà Antàrtic de 1,8 milions de quilòmetres quadrats, que es convertiria en l¡àrea protegida més gran del món.

“El fons marí al voltant de l’Antàrtica es veritablement un país de les meravelles de la biodiversitat que està en greu risc degut als efectes combinats de la sobrepesca i el canvi climàtic. Necessitem protegir aquest lloc meravellós abans de que perdem el que ni tan sols sabem el que tenim. El fet de que aquests quatre llocs ara es puguin utilitzar per proporcionar recolzament científic i donar protecció al Sumari proposat em dona una gran satisfacció”, ha afegit Lockhart.

Aquesta troballa ha sigut recolzada pel grup de científics internacionals que assessoren als governs membres de la Comissió de l’Oceà Antàrtic (CCAMLR), que es reunirà el pròxim mes d’octubre per decidir si aquest conjunt d’àrees es te que protegir.

Per la seva part, l biòleg marí de Greenpeace John Hocevar, que va pilotar el submarí i es coautor de l’informe junt amb la doctora Lockhart, ha declarat: es un privilegi per a Greenpeace participar en aquest crucial treball científic. Va ser increïble veure la diversitat i l’abundància de vida en aquests colorits i estranys paisatges del fons del mar i estic molt content de que gràcies a la nostra expedició estiguin ara proposats per a la protecció.

“Sabem tan poc sobre aquestes aigües remotes que existeix l’imperatiu d’aplicar el principi de precaució per a protegir-les, abans de fer malbé o destruir ecosistemes que ni tan sols hem tingut l’oportunitat d’estudiar. Les nostres troballes es sumen al creixent moviment sobre les evidències de perquè necessitem una xarxa de santuaris oceànics a la Antàrtica”, ha postil·lat el biòleg marí.

L’anàlisi de les imatges d’aquests ecosistemes del fons de l’oceà Antàrtic ha sigut proposat com a evidencia d¡àrees que necessiten protecció per part de la doctora Lockhart, que es la responsable del 75% de tota l’identificaió científica de EMV en aigües antàrtiques. Les àrees estan ubicades a l’Estret de l’Antàrtica i l’Estret de Gerlache, al llarg de la península Antàrtica.

La setmana passada, la doctora Lockhart va parlar a l’esdeveniment “Antartic 360” de Greenpeace a Cambridge sobre la seva investigació i la necessitat de protecció de l’oceà Antàrtic, junt amb el actor Javier Bardem, qui també va viatjar al fons de mar durant l’expedició.

 

Font: ecoticias.com