Des de Observadors del Mar Llencen el #RepteRatjada per a l'estudi d'espècies de Ratjades i mantes

30/08/2018

Primavera i estiu és quan moltes de les ratjades tenen el seu període reproductiu i algunes d'elles s'acosten més a la costa.

Des del projecte #PeixosMediterranis, els investigadors Claudio Barría (ICM-CSIC) i Antoni Garcia Rubies (CEAB-CSIC) es llança el #RepteRatjada o #RetoRaya donada la gran aparició d'espècies d'aquesta família en el litoral aquesta temporada.

És important el seguiment d’aquest espècies, doncs el 66% de les ratjades del Mediterrani estan amenaçades d'extinció o prop de l'amenaça, a més de moltes espècies no se’n té informació suficient per avaluar les seves poblacions.

Al #RepteRatjada ens interessen totes les espècies, ja que són espècies de les quals coneixem molt poc. Tot i que és interessant destacar la presència de Pteroplatytrygon violacea (Escurçana violeta) doncs és una espècie que es troba en el seu període reproductiu i s'ha vist en moltes platges del mediterrani nord-occidental. És una espècie que té un agulló que utilitza com a mecanisme de defensa i que pot resultar molt dolorós si pica a alguna persona, per la qual cosa es recomana no molestar-la i mantenir-se a una distància adequada.

 

Les observacions de ratjades es poden pujar al projecte #PeixosMediterranis.

Els resultats d'aquestes observacions veuran la llum al proper congrés de Elasmobranquis a l'octubre, us anirem informant.

Informació addicional