Del plàstic també se surt!

03/08/2018

El plàstic està tan integrat a les nostres vides que sembla que ja no som capaços de viure sense ell. Però podem, veritat?

Comencem per saber més sobre el problema

El terme plàstic te connotacions negatives: una persona “de plàstic” es una persona artificial, el menjar o la roba es diu que es de plàstic quant la qualitat es dolenta. I encara així, a pesar de que el plàstic tingui tan mala imatge, segueix present en tot. Està present inclús sense donar-te compte. Per exemple, molts productes que tenim a casa contenen “polietilè”, que no es una altre cosa que plàstic, encara que moltes persones no hi sàpiguen.

A pesar de que lo “còmode” es seguir vivint en un mon de plàstic, sense canviar hàbits, cada vegada més persones som conscients de lo nociu que es per la salut del planeta, i també per la nostra. No només mengem i bevem en envasos de plàstic, mengem i bevem plàstic. Segons dades de Nacions Unides, el 90% de l’aigua embotellada i el 83% de l’aigua de l’aixeta conté partícules de plàstic. A més, els animals mengen plàstic, sobretot microplàstics, i alguns d’aquests peixos acabaran els nostres plats.

Quants anys pot trigar un producte de plàstic en desaparèixer?

Un plàstic pot trigar fins a 400 anys en degradar-se... En aquesta infografia ho explica amb alguns dels productes que habitualment es troben al mar, quants anys trigaria un producte en desaparèixer.

Quins productes plàstics d’un sol ús podries deixar d’utilitzar? Gots, culleres, palletes, productes envasats, bosses... més idees a la infografia.

 

Necessites més raons per deixar el plàstic d’un sol us? Segueix llegint...

Descobreix el problema en xifres:

  • A nivell global, aboquem al mar vuit milions de tones de plàstic cada any. Es com si un camió d’escombraries descarregues al mar cada minut.
  • Ja tenim una nova illa, que segur no voldràs visitar: la batejada com “Illa de plàstic o illa tòxica”, ubicada al Pacífic, i que ja mesura cents de mils de quilometres quadrats.
  • Pel 2050, podria haver més plàstics a l’oceà que peixos.
  • En moltes platges on nien les tortugues marines, es necessari ajudar-les a escalar muntanyes de brossa per que aconsegueixin arribar al mar (on tampoc estaran segures).
  • Els animals s’alimenten de plàstics. Per exemple, les tortugues marines confonen bosses amb meduses. A més, a l’estomac dels peixos es troben plàstics i microplàstics.
  • O moren atrapats. Per exemple, tortugues, pingüins i aus pateixen en aquestes “trampes” flotants.
  • Els coralls moren afectats per aquesta plaga artificial.

 

 

100.000 animals marins moren pels plàstics cada any.

SI NO HO FAS PER TU, FES-HO PER ELLS!!!!

 

Font: ASOCIACIÓ PER LA DEFENSA DE LA NATURALESA (WWF)