De vaixells de 42.000 tones travessant l’Àrtic i perquè et deuria preocupar

31/08/2018

El que passa a l’Àrtic no es queda a l’Àrtic.

O almenys a això apunten les investigacions que, encara en bolquers i amb la complexitat dels processos subjacents, senyalen l’existència d’una relació causal entre la pèrdua de mantell de gel àrtic i el canvi en els patrons a la circulació atmosfèrica, la circulació oceànica i els gradients tèrmics de l’hemisferi nord.

La pèrdua de gel pot estar darrera dels fenòmens meteorològics extrems sense precedents que estem registrant a latituds més al sud, com supertormentes, sequeres, onades de calor, inundacions i hiverns amb nevades que baten rècords.

I m’entres l’Àrtic s’escalfa a doble velocitat que altres regions del mon, aquest estiu torna a ser de rècord al sostre del planeta. I tornem a insistir en que consisteixen aquests canvis, aquí cinc dades alarmants:

 

  • L’Àrtic ha marcat un nou rècord de mínima extensió de gel aquest hivern –quant deuria aconseguir el seu màxim- des de que es va iniciar els registres científics, fa 39 anys.

 

  • Menys gel i més prim. Però també preocupa que el gel gruixut, el que no es tindria que descongelar ni a l’estiu, ho està fent a velocitats alarmants. Un bloc de gel que ni a l’estiu desapareixeria està començant a desaparèixer al nord de Grenlàndia.

 

  • Rècord de temperatures que segueixen pujant. Ja el passat febrer, les temperatures de l’Àrtic es van elevar més de 30ºC per sobre del promig en aquella època de l’any. Aquest estiu a Noruega, dintre del cercle polar, es van assolir els 33,5 graus, per posar un altre exemple.

 

  • El permagel, el terra permanentment gelat, ja no ho es tant. Un terra congelat que porta així milers d’anys i que té la funció de retenir gasos d’efecte hivernacle producte de la descomposició de matèria orgànica, està passant de gel a formar grans llacs. Llacs que inclús poden alliberar malalties atrapades en el temps.

 

  • Per exemple, aquest estiu ha hagut 10 vegades més incendis a l’Àrtic rus que els que es registraven fa una dècada. Els satèl·lits de la NASA han registrat 10.057 focus d’incendi a l’inici del mes d’agost.

I en comptes d’accelerar totes les mesures que tindrien que frenar la pujada de temperatures, com per exemple en el nostre cas tancar les tèrmiques de carbó a Espanya per el 2025 i accelerar la transició a un altre model basat en energies renovables, el procés de destrucció de l’Àrtic es una oportunitat de negoci per a molts. I es especialment preocupant com les empreses navilieres mundials pretenen aprofitar aquest desgel per estalviar dies de trànsit de les mercaderies entre Àsia i Europa, en comptes de creuant el canal de Suez, circulant a través d’aquesta nova ruta prístina, no oberta comercialment fins a la data.

Informació addicional