Cuidar el mar és tasca de tots
04/08/2018
Decàleg de bones practiques ambientals
ANAVRE i OCEANA van elaborar un decàleg que analitza els principals impactes de l’activitat nàutica d’esbarjo sobre el medi marí, amb consells destinats a evitar-los.
Danys a espècies i espais protegits
- Informa’t i acata la normativa sobre espais protegits i espècies amenaçades. Les cartes nàutiques no sempre ofereixen la informació necessària.
- Fondeja i apropa’t a la vorera sense causar destrosses. Al fondejar, l’ancora i cadena poden danyar espècies sensibles. Evita fondejar sobre praderies marines o en zones rocoses, on les espècies més sensibles s’estableixen.
- Mai agafis animals o plantes marines. Limitat a contemplar-los.
- Observa amb cura a cetacis i tortugues. Redueix la velocitat i mantingues una distància prudencial.
Contaminació
- No llencis res contaminant per la borda. Mai llencis plàstics, sedals, burilles i altres restes no biodegradables al mar.
- Tingues cura al netejar les sentines. No buidis les sentines al mar, encara que sigui en aigües obertes també contaminen.
- Exigeix ports condicionats per la recollida dels teus residus.
- No aboquis gasoil al mar. Extrema la cura al carregar combustible.
- Neteja i mantingues la teva embarcació sense contaminar. Utilitza productes no agressius per al medi ambient i minimitza l’ us de l’aigua.
Conclusió
- Respecte general pel mar i els éssers que l’habiten. Aprèn sobre el mar i els seus habitants i les amenaces i importància de la seva conservació es sempre molt útil a l’hora de sortir al mar. Anima’t a reconèixer hàbitats i espècies, tirant mà de tantes guies com hi ha disponibles sobre la vida marina en general o sobre cetacis, aus, praderies, peixos, coralls i mil més.
Quant més sapiguem del medi marí més gaudirem de les jornades de navegació i millors navegants.