Conclou la recerca de l’orca malalta; la declaren morta

14/09/2018

Els esforços per trobar a una jove orca malalta, pertanyen a una població del nord-oest del Pacífic en perill d’extinció, van fracassar el dijous i un científic que monitoritzar als cetacis la va declarar morta.

Les noticies descoratjadores redueixen a 74 exemplars la població d’orques residents del sud, que no han pogut reproduir-se amb èxit en els últims tres anys. Les orques han resultat afectades per la contaminació, el soroll dels vaixells i, sobre tot, per l’escassetat de la seva presa preferida, el salmó Chinook, a causa de les represes, la pèrdua d’hàbitat i la pesca excessiva.

“Estem veient com una població es dirigeix a l’extinció”, va dir Ken Balcomb del Centre d’Investigació de Balenes. “A menys que fem alguna cosa al respecte a la recuperació del salmó, no tindrem a aquestes balenes en el futur”.

Les orques es troben en tan mal estat que els experts van preparar esforços d’últim moment per salvar l’exemplar de quasi 4 anys, conegut com J50. Un veterinari li va disparar sense èxit un dard ple d’antibiòtic i els científics inclús van sospesar la possibilitat de capturar-la per brindar-li atenció per cucs parasitaris.

No s’ha vist a J50 des del passat divendres. M’entres els equips la buscaven el dijous, novament no va aparèixer amb la seva manada, malgrat que havia condicions favorables d’observació. Balcomb, qui monitorava a les orques pel govern d’Estats Units, la va declarar morta el dijous per la tarda.

Vaixells i avions d’Estats Units i Canadà busquen al cetaci i es va alertar a una xarxa de persones que responen als reports de mamífers marins encallats, va dir Michael Milstein, portaveu del Servei Nacional de Pesca Marítima.

Els experts d’orques temien que l’exemplar estigués mort a principis del mes quan J50 es va separar de la seva família i va desaparèixer. No obstant, la van veure poc després nedant amb la seva manada.

Les distintives orques, conegudes com orques residents del sud, han tingut problemes des de que van ser enllistades com una espècie en perill d’extinció als Estats Units i Canadà fa més d’una dècada.

Les xifres d’exemplars estan el seu nivell més baix en més de tres dècades.

Un altre orca de la mateixa manada, coneguda com J35, va commoure a persones de tot el món fa uns mesos quant va mantindre a flotació el cadàver de la seva cria durant més de dos setmanes.

El missatge, va assenyalar el entre d’Investigació de Balenes en una publicació, es que l’extinció s’acosta “m’entres que els humans organitzen grups de treball i conferencies que resulten en res, o menys que res, desviant l’atenció i els recursos per resoldre els problemes ambientals subjacents”.

Els científics van començar a preocupar-se per J50 al juliol. Els equips van deixar anar salmó viu d’un bot m’entres J50 i la seva manada nedaven darrera, en una prova per veure si es podien utilitzar els peixos com a via per medicar als cetacis.

Imatges presses per drons a principis de mes van mostrar a J50 molt més prima del que estava l’any passat. La condició de la seva mare, J16, també s’ha deteriorat a les últimes setmanes.

Informació addicional

  • Fotografia del 7 d'agost, on es mostra a l'orca J50, nedant junt a la seva mare J16. Fisheries and Oceans Canada VIA AP Arxiu BRIAN GISBORNE