Com les ampolles de plàstic danyen el nostre medi ambient

14/09/2018

Beure molt es part d’un estil de vida saludable i actiu. Però hi ha un problema: l’ampolla de plàstic.

Les ampolles de plàstic estan fetes de petroli: es necessiten 100ml de petroli per produir una sola ampolla de plàstic. No només la producció suposa un perill per al medi ambient, si no que l’eliminació de residus es també una càrrega enorme.

Si s’incinera el plàstic, es produeixen vapors tòxics i així contaminen el medi ambient. A Espanya el 50% de plàstic va als abocadors. Una ampolla plàstica triga més de 1.000 anys en degradar-se. M’entres aquest procés llarg, la pluja arrossega químics tòxics al terra. Es pot pensar, que el reciclatge es la solució: A Espanya el 66% dels envasos de plàstic ja està reciclat. Aquest número sona bé a primera vista. Però la veritat es que només un 7% s’usa per fabricar noves ampolles. La majoria es reciclen en productes de menor qualitat, que no poden ser reciclats indefinidament.

La renuncia a l’aigua de les ampolles de plàstic representa, per tant, una contribució al nostre medi ambient. I un petit però subtil efecte secundari: t’estalvies remolcar aquestes ampolles després de la compra  també estalvies diners. Un litre d’aigua embotellada costa aproximadament 20 cèntims, un litre d’aigua de l’aixeta només 0,16 cèntims.

M’entres tant, el tema dels residus plàstics també ha trobat el seu lloc a la política. La comissió europea ha introduït la campana de #beatplasticpollution per el Dia Mundial del Medi Ambient. El govern espanyol ha posat fi a les bosses de plàstic lleugeres gratuïtes.

L’aigua embotellada es un negoci de 150 mil milions de dòlars. Però, qui guanya realment amb l’aigua gratis? Per cap bona raó, les persones amb accés a l’aigua potable neta gasten diners en aigua embotellada.

A partir de l’1 de juliol les botigues tenen que cobrar als seus clients per cada bossa de plàstic. I també es veu un canvi en unes empreses grans com carrefour i P&B: Ells han llençat la campanya #layaSinPlastico (també coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient) convidant a la població a reciclar els residus a les platges.

L’iniciativa es realitzarà fins el 15 de setembre. Per una altre banda, han presentat les primeres ampolles de xampú i rentavaixelles realitzades amb plàstics reciclats recollits a platges i oceans.

Beure aigua de l’aixeta estalvia diners, temps i inclús salva el medi ambient. Per què seguim bevent tanta aigua embotellada? Es senten segurs els consumidors i assumeixen que l’aigua embotellada es automàticament de més qualitat? Dona un cop d’ull a aquesta infografia i digues: No a les ampolles de plàstic!

Informació addicional