Cinc estadístiques sorprenents que ens mostren per que l’alta mar necessita protecció
La regió abasta dos terços de l’oceà i sustenta a milions d’espècies, inclosa la nostra.
El 24 de desembre de 2017, l’Assemblea General de les Nacions Unides va donar un salt transcendental per garantir un oceà saludable mitjançant l’obertura de les negociacions en recerca d’un nou tractat internacional tendent a protegir la biodiversitat de l’alta mar. Aquestes àrees ubicades més enllà de les aigües nacionals –generalment conegudes com “espais comuns” perquè ens pertanyen a tots- son administrats per una combinació d’organitzacions sectorials que regulen la pesca, el transport marítim o la mineria, però que no tenen de jurisdicció per elaborar i implementar una protecció marina integral.
L’adopció del tractat marcaria la culminació de més d’una dècada de debats a la ONU i, on finalment crearia mecanismes per permetre la designació d’àrees marines protegides, incloent algunes àrees totalment preservades, en l’oceà obert.
Per celebrar el Dia Mundial dels Oceans, a continuació, s’enumeren cinc dades que demostren per que l’alta mar es tan especial i per que es tan important protegir-la.
2 milions: El número d’espècies no identificades que es calcula que viu a l’oceà
Sol dir-se que coneixem més sobre el nostre sistema solar que sobre les profunditats de l’oceà. Amb una profunditat promig de més de 4 quilòmetres (2,5 milles9 i una profunditat màxima superior a els 10 quilòmetres (6,2 milles), l’alta mar es una àrea difícil d’explorar, i poden passar dècades, o inclús molt més temps, abans de que els científics coneguin amb exactitud quantes formes de vida s’allotgen en aquesta regió de l’oceà. Alguns científics estimen que podrien existir milions d’espècies no descobertes més enllà de les jurisdiccions nacionals.
95% d’espai habitable
L’alta mar conforma dos terços dels oceans del mon, i els científics calculen que aquestes aigües representen aproximadament el 95% del hàbitat ocupat de la Terra. A més, l’alta mar alberga una biodiversitat extraordinària, amb organismes que embarquin des del plàncton i les bactèries més diminuts fins balenes, taurons, tonyines i moltes més espècies que, en la seva totalitat, necessiten aigües saludables per a poder sobreviure.
La meitat de l’oxigen que respirem prové de l’oceà
Respiri profundament. Ara prengui aire novament. Pot agrair-li l’oceà una d’aquestes inhalacions. O més específicament, a uns organismes microscòpics denominats fitoplàncton que, a través de la fotosíntesis, produeixen la meitat de l’oxigen que respirem els essers humans. Gran part del diòxid de carboni necessari per a aquest procés prové d’altres formes de vida marina, però una porció considerable prové de l’atmosfera. Al absorbir i emmagatzemar l’excés de CO2, l’alta mar contribueix a reduir l’impacte del canvi climàtic a la terra. Molta gent sap que els arbres produeixen oxigen; ja es hora de generar un reconeixement més ampli sobre l’ importància que té l’oceà per sustentar la vida del planeta.
El 90% del comerç mundial creua el nostre oceà
A l’alta mar ocorren moltes coses, especialment a mida que els essers humans segueixen desenvolupant tecnologies per promoure activitats d’explotació, viatges i comerç. A l’actualitat, el 90 del comerç mundial es desenvolupa a través del transport internacional a l’alta mar, el qual involucra enormes bucs que solquen l’oceà. Les col·lisions entre els bucs i els mamífers marins, en especial les balenes, són bastant freqüents i representen una amenaça pels animals de tot el mon. Així mateix, els possibles efectes del soroll dels oceans sobre la comunicació d’aquests mamífers segueixen sent objecte d’estudi.
M’entres tant, el 90% de les poblacions de peixos del mon estan en risc
D’acord amb l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació, el 90% de les poblacions de peixos del mon es troben esgotades o sobreexplotades. Una gran part d’aquesta pesca te lloc a l’alta mar. Les àrees marines protegides podrien ajudar a generar una pesca més sostenible, brindant-los a les espècies comercialment valuoses l’oportunitat d’alimentar-se, reproduir-se i restablir les seves poblacions en àrees lliures d’activitats industrials o extractives.
La protecció de l’alta mar es una gran tasca, però a l’avançar amb un tractat, els països del mon han demostrat el compromís necessari per salvaguardar l’oceà. Quant els delegats de les Nacions Unides es reuneixin a Nova York el pròxim mes de setembre per iniciar la primera ronda de negociacions, es essencial que considerin el valor que l’alta mar representa per tota la vida a la Terra, tant pels organismes més petits i desconeguts, com per tots nosaltres, que depenem de l’oceà per la nostra alimentació, els nostres treballs i l’aire que respirem.