“Atrapats en plàstic”, nova campanya de WWF contra aquest material

19/07/2018

WWF ha posat en marxa “Atrapats en plàstic”, una nova campanya contra aquests materials amb l’objectiu de que el Govern espanyol prohibeix-hi els d’un sol ús.

WWF ha posat en marxa “Atrapats en plàstic”, una nova campanya contra aquests materials amb l’objectiu de que el Govern espanyol prohibeix-hi els d’un sol ús, es comprometi a eliminar els abocaments al mar i impulsi un acord internacional per evitar que arribin als oceans.

Per aconseguir-ho, WWF convida als consumidors a signar a la seva pàgina web una petició d’adhesió a la campanya “Atrapats en plàstic”, ha informat l’organització e un comunicat, en el que recorda que el plàstic es una de les principals preocupacions i amenaces per la salut dels oceans juntament amb la sobreexplotació pesquera.

 

Europa el segon productor de plàstics

WWF recorda que Europa (els 28 països membres de la Unió Europea més Noruega i Suïssa) es el segon major productor de plàstics del món després de Xina, amb 27 milions de tones de residus plàstics a l’any i solament es recicla un terç.

Així mateix, remarca que cada any vuit milions de tones de plàstics arriben al mar procedents de l’activitat humana a terra i per l’ús excessiu i la mala gestió d’aquests materials.

Recorda que el plàstic representa el 95% dels residus que suren al mar Mediterrani i molts articles acaben a les seves platges provinents de Turquia, Espanya –en aquest ordre-, seguits d’Itàlia, Egipte i França.

 

Nivells rècord de microplàstics al Mediterrani

WWF afegeix que al Mediterrani s’adquireixen “nivells rècord de contaminació per microplàstics”, amb una concentració de “1,25 milions de fragments per quilòmetre”, un nivell “quasi quatre vegades superior al de ‘l’Illa de plàstic’ a l’Oceà Pacífic.

El Mediterrani acumula només l’1% d’aigua al món, no obstant a les seves aigües suren el 7% de microplàstics globals, contaminació que s’accelera al ser un mar semitancat, segons l’organització ecologista.

Aquesta situació representa una greu amenaça per a peixos, aus, mamífers i altres espècies marines que moren asfixiades i atrapades en una “lenta agonia”.

Així mateix, la meitat de totes les tortugues marines i el 90% de les aus marines tenen l’estomac fragments de plàstic, mentre 100.000 mamífers marins moren cada any per la contaminació d’aquets materials.

L’organització sosté que, a més, les xarxes de pesca poden “convertir-se en una trampa mortal per les espècies marines”, com es veu en un vídeo a la seva pàgina web d’una tortuga trobada a aigües del Mar de les Calmes, a la Illa del Ferro.

La amenaça acaba a la cadena alimentaria humana a través del consum de peixos.

 

Font de la noticia: EFEverde

Enllaç a la carta d’adhesió: CARTA ATRAPATS EN PLÀSTIC

  • Foto: Jordi Chias