Aquest estiu, uneix-te a una neteja de costes i digue’ns quines marques trobes!

13/08/2018

Queden poc més de 30 dies per a la World Cleanup Day (Dia Mundial de les Neteges).

Queden poc de més de 30 dies per la World Cleanuo Day (Dia Mundial de les Neteges), el dia 15 de setembre de 2018,  així que si vols ajudar a frenar la contaminació per plàstics, estàs de sort! Hi ha una forma senzilla per fer-ho, i es proporcionar dades sobre el tipus de deixalla que es reculli en una neteja. D’aquesta forma, a la vegada que impedeixes que els plàstics que estiguin a la platja, riu o altre lloc arribin o tornin al mar, pots dir quines empreses estan darrera d’aquests plàstics d’un sol ús. Aquesta informació es molt important ja que amb ella podem mostrar a les empreses el gran impacte que els seus envasos tenen en el medi ambient, i fer que canviïn!

Com pots ajudar? Per una banda, pots directament responsabilitzar a les empreses fent una foto dels seus envasos a les platges, pujant-la a xarxes socials, etiquetant a aquella empresa i preguntant-los: ·IsThisYours? (Es això vostre?). Més informació aquí.

Per altre banda pots organitzar una neteja de costes o unir-te a una que es realitzi a prop, i seguir aquests cinc passos per enviar-nos tota la informació. 

  1. Si organitzes una neteja, pensa davant mà com rebutjaràs tot el que es reculli. Tingues en compte que tots els materials que es puguin reciclar, tenen que anar als contenidors adequats.
  2. Per realitzar una auditoria de marques, primer necessitem fer una recollida de escombraries que també podem auditar. En aquesta auditoria de escombraries (opcional), l’objectiu es comptar i identificar els diferents tipus de residus. Per exemple, quantes bosses o ampolles de plàstic hem trobat. Pot utilitzar aquest formulari, es opcional: Formulari Auditoria de Residus.
  3. Una vegada hagis recollit tots els residus que puguis, necessites reunir-los en un lloc. Ara ja podem fer l’auditoria de marques. Tens que classificar els objectes i identificar les marques a les que pertanyen segons el tipus d’envàs que sigui. El nom de la marca serà el nom més visible en aquell envàs, i l’empresa estarà en un lloc menys visible i de menor mida (Ex. Marca Fanta – empresa Coca-Cola, marca Aquafina – empresa Nestlé). En aquest document trobaràs els formularis que tens que emplenar amb les claus corresponents: Formulari Auditoria de Marques.
  4. Durant aquest procés pots fer fotografies, ja que aquesta informació també es de gran valor. Pots inclús fer fotos de com estava el lloc abans i com ha quedat després de la neteja. A més, pots publicar aquestes fotos en xarxes socials i etiquetar a aquestes marques amb és, #IsThisYours?
  5. Ja has netejat la platja i també has recollit un munt d’informació super valuosa, que faig ara? Dons escanejo o faig una bona foto dels formularis que vaig complimentar a la platja i m’envaig a la pàgina web de Break Free From Plastic, on hi ha un apartat per pujar aquestes còpies i totes les fotografies. Per poder pujar aquesta informació tindràs que complimentar les teves dades personals i algunes dades sobre la neteja (casella amb *). Una vegada hagis completat, ves directament al final de la pàgina i polses a UPLOAD per pujar els teus documents. Pots pujar les teves fotos (Images of the brand audit), el formulari de l’auditoria de residus del pas 2 (waste audit form), i el formulari de l’auditoria de marques del pas 3 (copy of the actual brand audit form). Una vegada els hagis adjuntat tots, polsa a Submit i, llest!

Amb tota aquesta informació podem fer que les empreses es responsabilitzin del problema que han ajudat a crear i que comencin a proporcionar-nos tots els seus productes d’una forma més sostenible. En aquest mes que queda fins al Dia Mundial de les Neteges, troba un forat, neteja una part del planeta, i envia’ns totes les dades!! Si tens qualsevol dubte, pots escriure a info.es@greenpeace.org  

Us deixem aquí l'enllaç a Greenpeace