Aquest es el primer peix que ha demostrat tenir consciencia de si mateix

06/09/2018

Uns petits peixos tropicals reconeixen el seu rèflex al mirall i demostren un comportament mai vist fins ara.

Quant parlem d’un subjecte amb consciencia ens referim, en termes generals, a que té coneixement de la seva pròpia existència, actes i reflexions. Això significa que té la capacitat de reconèixer la seva pròpia imatge i que sap que el pot perjudicar o afavorir segons la seva experiència.

Encara que els humans son els essers que més demostren posseir aquesta percepció, cada vegada existeixen més estudis que demostren que els animals també tenen consciencia de si mateixos i del món que els envolta.

Des de la dècada de 1970, la coneguda com “prova del mirall”, desenvolupada pel científic Gordon Gallup, es la més utilitzada pels investigadors. A part dels humans, només uns pocs animals van passar la prova clàssica de consciencia: ximpanzés, bonobos, orangutans, dofins, elefants i coloms. Gràcies a ella, es va poder comprovar que citades espècies tenen una imatge mental de si mateixos i, quant veuen el seu propi reflex, no el perceben com si es tractés d’un esser conegut, si no que presenten conductes de curiositat, observant i jugat amb els seus propis moviments.

No obstant, cap espècie de peix havia donat positiu a aquest experiment, fins que un equip de biòlegs de La universitat de Osaka (Japó) pot haver donat amb la primera. Segons un estudi, publicat a la plataforma bioRxiv, es tracta d’un petit peix tropical, el Labroides dimidiatus, una espècie marina que habita entre els esculls de l’Índic i el Pacífic.

Seguint les mateixes pautes que la prova de Gordon Gallup, els científics van col·locar a vuit peixos davant d’un mirall per observar com es movien i reaccionaven davant els seus “clons”. En un primer moment el resultat va ser un fracàs; com era d’esperar, els peixos es comportaren com si veiessin invasions en el seu territori. Així dons, van intentar atacar els seus propis reflexos.

Però després de donar-los temps per que s’escombressin al mirall, van començar a mostrar comportaments insòlits: es balancejaven com si es veiessin a si mateixos ballar, el que va fer pensar als científics que possiblement aquests animals van tindre una certa consciencia de si mateixos.

A continuació, l’equip va pintar una marca al cap dels peixos, la qual només podien veure si es miraven al mirall. Els investigadors informen que set dels vuit peixos de la prova van passar més temps mirant el seu reflex, adoptant una postura que els permetia veure millor la zona marcada.

A més, destaquen que alguns d’ells inclús van intentar esborrar-la.

Pels científics japonesos, aquest resultat demostra que els Labroides dimidatus van passar la prova d’autoconsciència. No obstant, tal i com a succeït amb moltes altres espècies que han aconseguit resultats confusos, es tindrien que fer més proves per demostrar amb certesa que el comportament dels peixos va ser realment fruit de la seva autoconsciència i no un simple intent per agafar i menjar el que van poder percebre com un paràsit adherit al cap d’un peix proper.

Informació addicional