Aparcament dissuasiu i busos llançadora: així es podrà accedir al Cap de Creus

20/04/2021

La mesura s'aplicarà durant aquest estiu per evitar la sobre freqüentació de vehicles a zona de reserva integral.

 

L'accés a la punta de Cap de Creus es reordenarà a partir d'aquest estiu amb l'objectiu d'acabar amb la sobre freqüentació de vehicles. El Parc Natural i l'Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) estan acabant de tancar els darrers serrells, però la idea és que els visitants que vulguin anar fins al far estacionin abans d'arribar a s'Alqueria, a la zona del Corral d'en Morell, on s'està habilitant un aparcament amb capacitat per a més d'un centenar de vehicles. Des d'allà i per un preu encara per concretar, podran arribar a la punta amb minibusos llançadora. També ho podran fer a peu o en bicicleta. La mesura també s'aplicarà durant els períodes de més afluència de visitants com Setmana Santa i s'articularà a través d'un sistema de càmeres.

La punta del far de Cap de Creus compta amb un nombre d'aparcaments clarament insuficient per absorbir el volum de vehicles que en temporada alta s'hi concentren. Són molts els que s'hi acosten per veure-hi la sortida del sol o la posta.

Les imatges de llargues cues per arribar-hi i de vehicles mal estacionats als vorals i en punts impracticables que es repeteixen cada estiu, però, no es repetiran aquest any.

Fa mesos que el Parc Natural i l'Ajuntament de Cadaqués treballen amb l'objectiu d'evitar la sobre freqüentació del trànsit rodat en aquesta zona del parc, que és reserva integral, i evitar els col·lapses que estiu rere estiu s'hi produeixen.

Ara, estan ultimant el projecte de reordenació –que aquest dimarts a la tarda es presentarà als veïns en una reunió-, que s'aplicarà aquest estiu i durant els pics de més afluència de visitants com la Setmana Santa o els ponts.

 

També s'hi han instal·lat uns panells informatius i tanques als vorals.

El director del parc insisteix que no es tracta de restringir l'accés de persones sinó de "regular-ne els usos" i alhora "satisfer el visitant". "És important tenir en compte que hi ha moments en què està tan col·lapsada la carretera que encara que s'hi vulgui arribar, no es pot i els visitants se n'han de tornar sense haver pogut aparcar", insisteix Feliu. Una idea que també comparteixen des del consistori: "No volem restringir l'accés de la gent sinó regular l'accés de vehicles".

Un "lloc únic"

Ponç Feliu, a més, remarca que es tracta d'una reserva integral, un "lloc únic" que s'ha de garantir que es pugui visitar "en condicions". "Hi haurà gent que hi podrà accedir per motius científics, perquè hi té un habitatge o per altres motius, però l'objectiu és que el gruix de gent no hi pugui accedir amb vehicle propi", insisteix Feliu.

De moment, es tracta d'una mena de prova pilot i Feliu admet que, probablement, caldrà fer-hi canvis en horaris o d'altres aspectes un cop es posi en funcionament i es vegin els primers resultats.

 

Informació addicional