Alerten de l’arribada d’aigües de Balears de la nova soca d’un virus letal pels dofins

14/09/2018

La Fundació Oceanogràfic, CISA i les Universitats Complutense de Madrid i de les Palmes han detectat, en un estudi pioner, que una nova soca del virus més letal en dofins arriba al Mediterrani procedent de l’Atlàntic.

La novetat resideix en que aquesta nova soca té un patró diferent ja que els animals que afecta tenen lesions “més greus” que els que provoca la varietat autòctona mediterrània, que va provocar un brot al 2011.

Així ho a assenyalat en un comunicat l’Oceanogràfic, que explica que entre 1987 i 1988, una estranya afecció, que combinava pneumònia, encefalitis i danys al sistema immune, va acabar amb la meitat de la població de dofins mulars de l’Atlàntic. El responsable va ser un virus del gènere Morbillivirus, de la mateixa família a la que també pertanyen els causants del xarampió en humans i de la pesta bovina.

Des de llavors, aquest virus ha provocat epidèmies “molt destructives” que ha afectat a diferents espècies de cetacis de tots els oceans, el que li ha atorgat el títol de ser el “més letal per aquests mamífers”.

En l’últim brot de 2011, tan sols a la Comunitat Valenciana, van aparèixer varats 50 cadàvers en mes i mig, segons ha explicat el recinte d’animals. No obstant, a partir de 2012, es va detectar un “canvi” en el patró d’aquesta malaltia que, ara se sap, es va deure a l’existència d’una nova variant del virus, que està circulant perles aigües del Mediterrani.

Aquesta es la principal conclusió que acaba de ser publicada a “BMC Veterinary Research” com resultat d’un estudi pioner de la Fundació Oceanogràfic en col·laboració amb La universitat Complutense de Madrid, amb el Centre d’Investigació en Sanitat Animal de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (CISA-INIA) i La universitat de les Palmes de Gran Canaria.

Podeu seguir llegint la noticia en aquest enllaç