Albiren prop de l'illa de Cabrera el primer tauró blanc en 30 anys al Mediterrani

29/06/2018

Una expedició científica ha captat el tauró, de 5 metres de longitud, a 8 milles d'aquesta petita illa de les Balears

El tauró blanc ha tornat al Mediterrani. Feia 30 anys que no se sabia res de l’anomena’t gran blanc en aquestes aigües. La tripulació d'una missió científica l'ha pogut captar a 8 milles de la petita illa de Cabrera, a les Balears. L'exemplar gravat fa 5 metres de longitud.

L'expedició que ha detectat l'animal pertany a ALNITAK, un centre d'investigació dedicat a la protecció i conservació dels ecosistemes marins. La formen deu tripulants de cinc nacionalitats diferents. Mai haurien pensat que es trobarien davant d'un tauró blanc.

L'albirament es va fer a mig matí d'aquest dijous i durant 70 minuts el van poder gravar en aigües del Parc Nacional de l'illa de Cabrera.

L'expedició que ha fet aquesta descoberta qualifica d'"històrica" l'observació, la presència de taurons blancs a la Mediterrània s'havia convertit gairebé en una llegenda. Ara, la llegenda s'ha documentat en una gravació i li ha donat credibilitat.

Entre els objectius d'ALNITAK hi ha l'avaluació de microplàstics en aigües del Mediterrani. Segueixen i documenten també tortugues marines, catxalots, peixos manta i tonyines vermelles, entre altres espècies.

Imatge del tauró albirat a prop de l'Illa de Cabrera (Foto: ALNITAK)

 

El mític i temible gran blanc

El tauró blanc pot arribar a tenir una longitud de 5 a 8 metres. Pot pesar unes tres tones. La part de dalt i els costats són de color gris clar, i la part inferior és blanca. Les seves mossegades equivalen a 1,8 tonesla força més gran de tots els animals que existeixen.

Apareixen per totes les aigües del món, excepte en les regions fredes com el pol nord i el pol sud. Són més freqüents a les costes, i no tant a les aigües molt profundes. I s'observen sobretot a Sud-àfrica, Austràlia i al nord-est de l'oceà Pacífic. Tot i això, no és una espècie gaire freqüent. De fet, està en perill d'extinció.

 

  • Tauró Blanc