Així es la primera gran barrera per acabar amb els plàstics del mar

05/09/2018

El somni del jove Boyan Slat es posa a prova a San Francisco, amb una estructura flotant de 600 metres de llarg. El System 001 de la fundació Ocean Cleanup netejarà la gran “illa” de escombraries entre Califòrnia i Hawaii.

Dissabte 8 de setembre es posa en marxa la major experiència mundial d neteja de residus de plàstic en mars i oceans.

Després de cinc anys d’investigació, 273 models, sis prototips i quasi mig any d’assemblatge de l’equip definitiu, els tècnics de la fundació The Ocean Cleanup posaran a prova a partir d’aquest dissabte al Pacífic el System 001, la primera gran barrera flotant per la recollida de residus.

El System 001 de Ocean Cleanup mesura 600 metres de llarg, ha sigut assemblat al port d’Alameda (enfront de San Francisco, Estats Units) i serà desplaçat fins a aigües obertes del Pacífic el dissabte dia 8 després de passar per sota el famós Golden Gate.

Durant les pròximes setmanes, els tècnics posaran a prova l’estabilitat de l’equip i portaran a terme diversos assaigs de desplegament a mar obert. Durant 2019 es completarà el desenvolupament de l’equip i el 2020 s’espera poder iniciar les operacions de neteja en una de les zones del planeta més afectades per la contaminació (especialment de plàstics flotants): la Gran Taca de Residus del Pacífic (Great Pacific Garbage Patch, també coneguda com la illa de plàstics del Pacífic nord), situada entre les costes de Califòrnia i Hawaiï.

 

Un somni juvenil convertit en realitat

L’impulsor del projecte i fundador de Ocean Cleanup, Boyan Slat, es mostra confiat en que el System 001 demostrarà que es possible iniciar la recollida de residus flotants a gran escala. Boyan Slat va néixer el 1994 en Delft (holanda), en el si d’una família d’immigrants de Istria (Croàcia), i només amb 16 es va fer famós amb l’idea de construir una gran barrera flotant amb la que recollir els residus que s’acumulen en els mars i oceans del planeta.

Slat va rebre diversos premis a l’ invenció però, en un principi, la seva idea va ser considerada per molts com un somni impossible.

Després de diversos estudis i el desenvolupament dels primers prototips (un dels quals ha sigut provat enfront la costa d’Holanda), la fundació creada per Slat ha aconseguit els recolzaments econòmics i tecnològics suficients per posar a flotació el seu primer gran assaig.

El System 001 està format per un tub cilíndric flotant (amb estructura metàl·lica interior) del que penjen un faldó de lona. Aquesta estructura que en principi tindrà 600 metres de llarg es situarà formant una U a la zona contaminada amb l’objectiu de facilitar l’acumulació d’aquests residus amb ajuda de les corrents marines. De forma periòdica, els residus seran retirats mecànicament de la part frontal de la barrera i traslladats a terra, on seran seleccionats i reciclats en la mida del possible.

Els experts de Ocean Cleanup son conscients de que ni la barrera de 600 metres que ara es posa a prova ni moltes barreres més que poden ser construïdes en el futur netejarà per complet els residus (especialment els plàstics) que contaminen les aigües marines però insisteixen en la seva proposta minimitzarà el problema en zones de gran concentració de partícules flotants.

L’apartat de preguntes freqüents (FAQS) de la web d¡Ocean Cleanup expliquen la visió del problema en zones com el Pacífic:

Pots eliminar completament el plàstic dels oceans?

Mai eliminarem fins l’últim gram de plàstic dels oceans. No obstant, combinat (sistemes amb el que proposa Ocean Cleanup) i reduint l’abocament en origen, es pot aconseguir una disminució significativa de la brossa marina flotant a les zones d’acumulació dels oceans. Els càlculs mostren que podem netejar el 50% dels desfets al gran pegat del Pacífic Nord en 5 anys des del desplegament del System 001, indica la fundació creada per Boyan Slat.

El procés d’investigació i tipologia dels residus en diverses zones del planeta, la construcció de prototips que resisteixen les onades i corrents marines, l’ incorporació de sistemes de captació d’energia solar per desplaçar els equips i diversos dispositius per la recollida final i reciclatge dels residus recuperats de l’aigua.

Informació addicional