Així es l’abocador de plàstics més gran del planeta

15/08/2018

Es tracta d’una “illa de escombraries” situada al Pacífic que amenaça greument la vida submarina.

La contaminació amb plàstics està assolant els ecosistemes del nostre planeta, especialment els oceans. La batejada “Gran Parche de Basura del Pacífico” es una sorprenent acumulació de residus, que ha sigut avaluada per una flota de embarcacions i avions per investigadors dels Països Baixos, i que ha sigut documentada es una publicació de la revista Scientific Reports.

Els científics han trobat prop de vuitanta mil tones de plàstic en aquesta “Illa de brossa”, setze vegades més que la massa de plàstic descoberta en estudis previs.

Aquesta gran acumulació de peces de plàstic, al voltant de mil vuit-cents milions d’elements, té un milio sis-cents mil quilòmetres quadrats i, adverteixen, està creixent. Però el fonamental es que representa una doble amenaça per la vida marina.

Per una banda, hi ha que tindre en compte el risc representat per les peces de residus més petites. Els microplàstics, petits fragments de plàstic de menys de 5 mil·límetres, de mida, poden introduir-se a la cadena alimentària quant son ingerits pels peixos. Aquests diminuts elements constitueixen la major part de la massa d’aquesta acumulació plàstica.

A més, els contaminants que contenen els microplàstics es tornen més concentrats a mida que avancen per la xarxa tròfica, entre taurons, foques i os polars.

L’altre impacte ambiental prové de les desfetes més grans, especialment la pesca en xarxa. Aquests fragments més grans, literalment, maten la vida marina al atrapar peixos i altres animals, com les tortugues, en un procés que la comunitat científica qualifica de “pesca fantasma”.

 

Vuit milions de tones de plàstic acaben cada any a l’oceà

El Gran Parche de Brossa del Pacífic no es l’únic. Segons el projecte Ocean Cleanup, que ha liderat l’estudi, vuit milions de tones de plàstics per any s’acumulen, principalment, en cinc abocadors de brossa gegants en tot el planeta.

Malgrat la gravetat de la situació, les dimensions del problema podrien ser inclús més grans, donat que “els nivells de contaminació plàstica en les capes d’aigües profundes i el jaç marí sota ell romanen desconeguts”, adverteix l’estudi.

Arrel d’aquest problema, un equip de 75 investigadors i enginyers planeja construir una xarxa d’experts en el camp del canvi climàtic.

Però els investigadors, optimistes, encara insisteixen en que el dany global causat pels plàstics pot mitigar-se, a través d’una acció humana coordinada. No obstant, apunten: “Necessitem prendre mesures sèries en aquest front”.

“L’industria pesquera no es l’única culpable. El problema també prové de, qualifiquen els científics, la “societat de utilitzar i llençar”, a conseqüència de l’ utilització d’un sol ús.

Informació addicional