Agonia a la Mediterrània

09/08/2018

Diversos estudis alerten que els esculls de corall estan en una situació agònica al Mediterrani per l’efecte del canvi climàtic i l’activitat extractiva.

Les escasses colònies de corall vermell (Corallium rubrum) a la Mediterrània han estat explotades des de l’antiguitat per al seu ús en joieria. Es tracta d’una espècie de creixement molt lent i molt sensible a la sobreexplotació. Les colònies, a banda, tenen un valor ambiental afegit pel fet que serveixen de refugi natural a moltes espècies de peixos i invertebrats, tot formant un hàbitat d’interès pesquer: el coral·ligen. Aquest és protegit per diverses normatives europees com el reglament de mesures tècniques del Mediterrani i la directiva Hàbitats. A banda del corall vermell específicament, la problemàtica és més genèrica perquè es fa extensiva a tots els esculls de corall. Amb les dades a la mà, entre un 4% i un 10% de les colònies de corall, que es troben entre trenc d’aigua i els 50 metres de profunditat, presenten realment un bon estat de conservació. Diversos estudis prenen com a referència les pròpies captures perquè aquestes en els darrers cinquanta anys s’han reduït gairebé un 75% a tota la conca Mediterrània.

Segons un article publicat a la revista Nature, es pronostica que “l’augment del nivell del mar elevarà les profunditats de l’aigua per sobre dels esculls de corall i augmentarà l’exposició de les ones costaneres, ja que la degradació ecològica limita el creixement d’aquests esculls verticals”. Per això es conclou que “es necessita una acció urgent per mitigar els canvis ecològics del clima, del mar i del futur”. Aquesta és la part dels efectes del canvi climàtic, al qual cal sumar-hi els efectes que poden tenir per a les colònies que tenen un gran valor de mercat.

Per saber si una població de corall està en bon estat s’han de donar diversos paràmetres, com ara que el 50% de les colònies tinguin més de 7 mm de diàmetre a la base i que un 30% de les colònies mesurin més de 10 cm d’alçada. Si es pren com a referència l’informe dels 14 experts que va encarregar la Generalitat, només el 10% de les colònies que estan entre els 0 i els 50 metres arriben a aquestes mides. I si només el 4% està en un estat òptim, pel que fa a l’alçada, aquestes colònies d’animals estan arribant a una situació crítica que els posa en una situació realment agònica, segons els experts.

Font:elpuntavui.cat