8 consells de busseig per a principiants. Aprèn a bussejar!

29/05/2019
Mésdemar

Estàs pensant en començar a bussejar ? Bé, explorar l’ambient submarí es una de les experiències més fascinants que es poden viure.

 

No obstant això, ningú pot iniciar-se en el busseig sense alguns coneixements previs. Per això 8 consells de busseig per a principiants que has de tindre molt en compte durant les teves primeres immersions.

Consells de busseig per a principiants

1 Preparat bé

Bussejar no és igual que altres esports com el running on basta amb calçar-se unes sabatilles esportives i començar a córrer. En el busseig necessites una formació prèvia amb un instructor de busseig que et guiï en els teus primers passos.

2 Mai bussegis sol

És la regla d’or del busseig. Bussejar sol és una temeritat que fins i tot els professionals més experimentats solen evitar. Submergeix-te almenys amb una persona i no t’allunyis d’ella més de 10 peus. També és important comunicar-se sovint mitjançant senyes amb els teus companys de capbussada per indicar-los que tot va bé.

3 No continguis la respiració

Quan una persona se submergeix a l’aigua té una tendència natural a contenir la respiració. És quasi un acte reflex, a pesar que portis un equip de busseig que et proporciona l’oxigen que necessites. Ho diem perquè contenir la respiració quan no fa falta pot ocasionar problemes com lesions pulmonars o atacs de pànic.

4 Ascendeix més lent que les teves bombolles

El nostre cos no tolera bé els canvis bruscos de pressió. Per això sempre que estàs sota l’aigua i vulguis ascendir tens que fer-ho lentament. Per això una regla habitual al busseig és pujar més lentament que la columna de bombolles que s’emet amb cada exhalació d’aire.

5 Equalitza les teves oïdes

El canvi de pressió que es produeix en bussejar es nota especialment a les oïdes i pot ser una sensació molt molesta. Per evitar-la s'ha de recórrer a la equalització, que consisteix en fer que la pressió de les oïdes iguali a la pressió de l’aigua (sentiràs un petit plop). Una de les maniobres més conegudes per fer-ho es la maniobra de Valsalva que consisteix en bloquejar amb els dits les fosses nasals i bufar pel nas. S'ha de fer aquesta maniobra més o menys cada metre que descendeixis.

6 Mantingues netes les ulleres de busseig

És possible que quan estiguis a sota de l’aigua tinguis problemes per veure a través de les ulleres de busseig. Això passa perquè les lents s’entelen per la diferència de temperatura entre l’aigua i el teu cos. Per evitar-ho pots fregar l’interior de les lents amb un dit mullat en saliva. Primitiu però efectiu.

7 No et moguis massa

Recorda que l’aigua és unes 800 vegades més densa que l’aire, així que qualsevol moviment et costarà més esforç que a la superfície i no convé cansar-se massa aviat.

8 Sigues conservador

En busseig, com més conservador siguis més segur estaràs. Complir les regles et mantindrà fora de perill.

 

Seguint aquests consells de busseig per a principiants podràs iniciar-te sense problemes en aquesta emocionant afició!!!