30 metres cúbics de escombraries marines recollides en 70 dies
La campanya “Tots pel mar - Tortugues oceanògrafes” posada en marxa per Alnitak i LIBERA ha posat en marxa 10 expedicions de set dies cada una a bord del veler Toftevaag.
L’acord signat al febrer entre el projecte d’educació i investigació del medi marí, Alnitak i LIBERA, el projecte impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, ha donat com a fruit la campanya “Tots per la mar – Tortugues oceanògrafes”. Durant els primers 70 dies de treball a bord del Toftevaag s’han recollit 30 metres cúbics d’escombraries marines.
« Els resultats obtinguts fins ara ens animen a continuar lluitant per frenar la basuraleza en entorns marins. L’aliança entre LIBERA i Alnitak es un pas més per acabar amb els residus abandonats a les costes i mars, i a més ens permet seguir treballant per augmentar la conscienciació ciutadana i que la societat entengui l’importància de mantindre en bon estat de conservació el nostre planeta », ha assegurat Miguel Muñoz, coordinador de SEO/BirdLife del Projecte LIBERA.
Aquesta iniciativa permetrà desenvolupar dos estudis científics que, a través del seguiment per satèl·lit de les tortugues marines, s’elaborarà un disseny de mapes de pronòstic de moviment i agregació de escombraries flotants, així com l’anàlisi dels efectes dels microplàstics en els ecosistemes del mar obert.
Les 10 expedicions de set dies cada una a bord del veler Toftevaag ha comptat amb la col·laboració d’investigadors, professors, estudiants i voluntaris que han complert 62 hores de seguiment d’espècies. En aquest sentit, han pogut comprovar que la regió mediterrània es un punt calent de diversitat biològica d’importància internacional.
A més, cada dijous de juny i juliol, el veler ha albergat una exposició sobre el treball científic realitzat en el mar amb relació a la monitorització i gestió del risc de les escombraries flotants amb l’objectiu de sensibilitzar als visitants sobre els problemes que provoquen els plàstics al mar.
Segona part: Monitoritzar tortugues
En la segona meitat de la campanya, a més de continuar amb les activitats mencionades, es marcaran amb dispositius de seguiment satel·lital –aportats per la Fundació Reina Sofia com a col·laboradora del projecte en el marc de LIBERA –quatre tortugues caguames (caretta caretta) amb la finalitat de poder seguir la seva activitat a través de tot el mar Mediterrani i l’oceà Atlàntic. Un viatge que es veurà relatat en primera persona en un diari online.
Alnitak seguirà la seva expedició 2018 fins a finals de setembre en aigües del Canal de Menorca, finalitzant amb la campanya de recollida de basuraleza i caracterització de residus de LIBERA “1m2 per les platges i els mars”, que tindrà lloc del 28 de setembre al 7 d’octubre en entorns marins i costers de tot el país.
Ricardo Sagarminaga, capità del Toftevaag, afirma que “estem molts satisfets “amb els assoliments obtinguts fins ara. Seguirem treballant el que queda de campanya per recollir el major nombre possible de residus i conèixer més sobre la biodiversitat que alberga el nostre mar Mediterrani”.