3 tones de residus de grans dimensions es treuen del fons marí de Roses
Residus trets de la platja de Canyelles Petites per l’entitat Submón dins el projecte Libera amb el suport de SEO/BirdLife i en aliança amb Ecoembes.
L’entitat Submón, dedicada a la divulgació, estudi i conservació de l’entorn natural, està portant a terme durant aquest mes de maig una campanya de retirada de residus de grans dimensions la Badia de Roses.
Aquesta retirada de deixalles del fons marí s’engloba dins el Projecte Libera amb el suport de SEO/BirdLife i en aliança amb Ecoembes, el qual té com a principal objectiu alliberar els espais naturals de residus, i en aquesta ocasió de residus de grans dimensions que afecten la posidònia, una planta protegida i molt important pel seu paper ecològic fonamental en el medi marí, ja que és generadora d’hàbitats dels quals depenen una gran quantitat d’espècies marines.
I a les 14 hores d’ahir, bussejadors professionals de Submón van traslladar al port de Roses al voltant de “3 tones de residus, entre ells 30 blocs de formigó i tubs de PVC que hem recollit a la zona de l’Almadrava, concretament a la zona de banyistes de la platja de Canyelles Petites, a una fondària d’uns 6 metres”, va desvelar el responsable de projectes de Submon i llicenciat en Ciències Biològiques, Jordi Sánchez.
Aquesta iniciativa de retirada de residus la porta terme Submón per tot el litoral espanyol, “i aquí a Roses teníem coneixement, després de fer unes immersions de prospecció l’any passat, que hi havia residus que afectaven la posidònia i després de parlar amb l’Ajuntament hem procedit a la retirada d’aquests residus” va explicar Sánchez, per especificar que són “residus antics, d’abans que hi hagués la gestió del camp de boies, i el que fem és baixar per valorar si l’extracció del residu farà malbé o no la posidònia. Si és així, el residu es queda allà perquè i si no, el retirem perquè la posidònia faci el seu creixement normal”.
A banda d’aquesta actuació a Roses, Submon també té previst netejar el fons marí del litoral de Llançà, sempre que l’extracció dels residus sigui beneficiosa per les prades de fanerògames marines.
També està previst realitzar accions de divulgació i conscienciació en totes dues localitats sobre la importància que tenen les fanerògames marines, amb l’objectiu de prevenir l’acumulació d’aquest tipus de residus en el futur (més relacionats amb el fondeig d’embarcacions i amb certes activitats marítimes).
Informació addicional