15 raons per les que no tornaràs a utilitzar una bossa de plàstic mai més

08/09/2018

Porta la teva bossa de tela al supermercat! El planeta t’ho agrairà.

Encara que molta gent encara pensa que les bosses de plàstic son pràctiques i inofensives, el cert es que son absolutament nocives pel planeta. Per aquest motiu es que en molts països del món va començar a prohibir la seva distribució als supermercats, però encara falta: en moltes botigues segueixen entregant-les.

Et presentem 15 raons que faran que no vulguis tornar a utilitzar una bossa de plàstic mai més: 

 1. Cinc trilions de bosses: Aquesta es la quantitat que serà consumida al voltant del món NOMÉS aquest any. Es tanta que una darrera un altre li podrien donar la volta al món set vegades.
 2. Menys de l’1% d’aquests trilions de bosses són reciclades: La gent les rebutja i llest, sense pensar per un segon a on van a parar i en els irreparables danys que això causarà a l’ecosistema.
 3. Estan fetes de polietilè: Aquest material no té que anar junt als demés productes reciclables. Es un plàstic tou que, a diferència del rígid que s’utilitza a les ampolles i altres productes, es molt lleuger i pot enredar-se a les maquinaries de les plantes de reciclatge. Les bosses tenen que anar a altres contenidors dirigits als centres verds o plantes amb personal que es dediqui a rebre-les i separar-les manualment. Encara que es poden reciclar, el procés no només es complicat, si no que la gent es té que educar en com, on i perquè fer-ho.
 4. Triguen més de 1000 anys en desaparèixer del planeta: El polietilè triga segles a desintegrar-se, i el pitjor es que a mida que passa el temps es va separant en diminutes i perilloses partícules que estan destruint silenciosament el medi ambient.
 5. Contaminen els oceans: Formen part d’aquest trist 80% de brossa plàstica que està cobrint les aigües. D’aquí l’afirmació basada en estudis de que “el 2050 hi haurà més plàstic, que peixos al mar”.
 6. Maten a mils d’animals marins: Innocents tortugues, balenes, peixos, ocells i altres animals moren ofegats per consumir trossos de bosses per error o al confondre’ls amb menjar. Quant no moren en el moment, poden patir enverinaments o obstruccions intestinals que els anirà afectant a llarg termini. A més, si menges peix, es important que sàpigues que pot vindre amb una mica de plàstic TÒXIC a dintre.
 7. Perjudiquen la flora: Si no van directe al mar, les bosses solen quedar embolicades entre flors i arrels de plantes, no només fent que veiem lleig els nostres voltants, sinó perjudicant la flora.
 8. Tapen canonades i desguassos generant inundacions: Es comú que quedin atrapades a canonades i desguassos. Això li dona la benvinguda a l’acumulació de gèrmens i bactèries causants de greus malalties, i dona peu a inundacions i col·lapses a carrers i residencies.
 9. Els animals terrestres també pateixen: Mentre busquen menjar, vaques, cabres i altres animals de granja poden consumir trossos de bosses de plàstic, acte que els porta a emmalaltir-se i acaben amb la seva vida.
 10. Emeten gasos tòxics: Si alguna vegada has sentit olor a plàstic nou, això no es quelcom bo sinó tot el contrari; es olor a tòxic i et tens que mantenir lluny d’ells. Aquesta “olor” es culpa de l’ ftalat, un comport químic que, en el cas de les bosses, incrementa la seva flexibilitat, però com no queda completament impregnat al producte s’evapora fàcilment a l’aire.
 11. Es produeixen amb petroli: Per la producció de les bosses de plàstic s’utilitzen milers de tones de petroli. I una dada curiosa: s’espera que les actuals reserves d’aquest recurs no renovable durin tan sols 53 anys més, i a això es important sumar els impactes ambientals de la seva extracció.
 12. I altres materials tòxics: No es secret que per la creació de qualsevol tipus de plàstic s’utilitza un còctel de químics tòxics. Això vol dir que una bossa contamina mentre s’elabora, quant l’utilitzem i al rebutjar-la, triple mal.
 13. Contaminen l’aire: Si son incinerades contribueixen a una forta contaminació a l’aire.
 14. El seu temps d’ús es molt curt: S’estima que una persona utilitza una bossa de plàstic per un promig de només 12 minuts, i després es desfà d’ella. Destruir al món només per uns pocs minuts d’ús no es veu com una cosa que valgui massa la pena.
 15. Les bosses de tela son la solució: Ajudar al planeta es simple: no sortir sense la teva bossa reutilitzable si vas al supermercat i digues “no, gràcies” quant t’ofereixin una de plàstic.

En quant a les bosses de paper, encara que són molt menys nocives, es requereix gran part dels recursos naturals per la seva elaboració, així que si bé es una opció, no la converteixis en la primera. Utilitza bosses reciclables de tela.

Informació addicional