14 trossos de plàstic a l’estomac d’una tortuga marina

14/09/2018

Investigadors de l’Organització d’Investigació Científica i Industrial del Commonwealth (CSIRO) d’Austràlia han relacionat la quantitat de plàstic que ingereix una tortuga marina amb les seves probabilitats de morir.

S’estima que la meitat de totes les tortugues marines tenen plàstic en el seu organisme.

L’organització diu que fins a la data no estava clar quant plàstic podia matar a una tortuga marina i si aquesta podia ingerir-lo sense un dany significatiu.

L’estudi, publicat avui a la revista científica Scientific Reports, ha trobat que una vegada una tortuga marina té en els seus intestins 14 trossos de plàstic, aquesta té un 50 per cent de possibilitats de que els plàstics li provoquin la mort.

L’investigador principal de l’estudi, Chris Wilcox, de la CSIRO en Hobart, diu que estima que el 52 per cent de totes les tortugues marines tenen plàstic en el seu estómac.

“El que hem trobat es que quant una tortuga ingereix el primer tros de plàstic les seves possibilitats de sobreviure disminueixen un 20 per cent i a mida que vagi ingerint més, la possibilitat de morir va augmentant”, diu.

“Troben centenars de trossos de plàstic en algunes tortugues, des de pel·lícules fines de plàstic a caps i fils de pescar. Tot el que un pugui veure a la seva vida diària ho veiem dintre del cos d’una tortuga”.

Wilcox diu que no estaven segurs de les repercussions del plàstic a les tortugues marines.

L’investigadora Qamar Schuyler diu que han estudiat quasi 1.000 tortugues trobades mortes a les platges de tota Austràlia.

“A l’estómac d’una petita tortuga plana australiana (Natator depressus) van trobar adhesius sencers dels que venen enganxats a la fruita”, diu.

“En animals més vells trobem molts plàstics tous, podrien ser bosses de plàstic o embolcalls de caramels”, diu.

Schuyler diu que el següent pas es estimar les repercussions del plàstic a les poblacions de tortuga.

“Ara podrem obtindre una estimació de quantes tortugues moren en tot el món per culpa del plàstic”.

Kathy Townsend, professora de La universitat Sunshine Coast, diu que les tortugues marines en diferents parts del món tenen quantitats diferents de plàstics.

“Depèn de quina part del món estiguis examinant”, diu.

Un estudi recent a Uruguai va trobar que quasi el 100 per cent de les tortugues marines tenen plàstic en els seus intestins.

“No estem parlant de trossets petits, si no de centenars de trossos”, diu.

Informació addicional