14 consells per evitar l’abocament de plàstics al mar i una solució revolucionaria
Si no fem alguna cosa immediatament l’ecosistema marí està abocat a la seva destrucció i amb ella l’equilibri del planeta i la vida en si mateixa.
Ens agrada gaudir dels mars i oceans del nostre planeta però, què fem per cuidar-los? Una pregunta que a més d’un ruboritzarà i que amaga una realitat molt dolorosa: ens dona igual i no som conscients del mal que causem a l’ecosistema marí. Seguim cometent els mateixos errors m’entres les aigües que banyen les nostres costes es converteixen en veritables abocadors.
Segons denuncia Greenpeace, fins a 12 milions de tones de plàstics entren als oceans cada any, ofegant els ecosistemes, provocant danys a la fauna i formant part de la cadena alimentària. Una situació que de mantenir aquesta dinàmica serà irreversible. Està en risc l’equilibri del planeta i la vida tal i com la coneixem.
Però no només la silenciosa invasió de plàstics suposa una amenaça, la sobreexplotació de les espècies marines, els abocaments contaminants incontrolats o el canvi climàtic, del que som en gran manera responsables, també estan fent estralls.
14 consells bàsics
Pot ser que el ciutadà mig no tingui capacitat de influenciar sobre alguns dels aspectes mencionats abans més enllà de denunciar-los, però si podem aportar el nostre granet de sorra en el que abocaments de plàstics es refereix. Greenpeace ofereix unes senzilles pautes:
- Canvia les bosses de plàstic per altres reutilitzables, carrets o cistelles.
- No utilitzis gots, plats i coberts de plàstic quant estiguis fora de casa.
- Compra el teu menjar a granel i evita l’excés d’embolcall, com per exemple safates.
- Canvia els tapers de plàstic pels d’acer inoxidable o vidre.
- Evita l’ús de cosmètics que tinguin a la seva composició microesferes de plàstic.
- Veu aigua de l’aixeta, no aigua embotellada.
- Tria envasos per les teves begudes i líquids que siguin retornables, com el vidre, enlloc de brik i ampolles de plàstic.
- Redueix l’exposició del teu nadó al plàstic, no utilitzant biberons de plàstic.
- Busca joguines de fusta, tela, o de làtex i cautxú natural.
- Digues no a les maquinetes d’afaitar d’un sol us.
- Intenta aconseguir productes d’higiene i cura personal que no estiguin envasats en plàstics i que no continguin microplàstics a la seva composició.
- Evita els productes de neteja envasats en plàstic.
- Amb els encenedors de metall reomplibles, estalviaràs bastant diner i a més son és macos!
- Si es impossible reduir més el teu consum de plàstic, recorda reutilitzar aquests productes en la mesura del possible i, en últim cas, llença’l al contenidor corresponent.
Un cas per l’esperança
Pot ser que el món de la publicitat estigui replet de discursos subtils o grandiloqüents orientats a persuadir al consumidor, però en poques ocasions, sorgeixen idees tan potents que podem sinó treure’ns el barret. Es el cas de l’agència We Believers, una de les més exitoses a nivell mundial gràcies a conceptes tan disruptius com el “Edible six pack rings”.
Una iniciativa que pretén substituir el plàstic de les llaunes de cervesa, i de qualsevol beguda, per una alternativa biodegradable, elaborada amb les pròpies desfetes del procés de fabricació de la cervesa i que serveix d’aliment a les espècies marines.