10 Cèntims per la teva ampolla de plàstic: Torna el sistema de retorn per reciclar envasos?
Amb el sistema de retorn, es possible “arribar a nivells de recuperació de entre el 80 i 90%. Rezero va fer una prova pilot a Cadaqués i va aconseguir arribar a nivells del 90%.
Al comprar el teu refresc, pagues 10 cèntims de més i, quant retornes l’envàs, la botiga et retorna el diner. No has generat cap residu i l’establiment podrà reutilitzar el teu recipient. Aquest mètode de reciclatge, conegut com sistema de retorn, es en realitat en països com Alemanya, Noruega, Finlàndia, Països Baixos, Suècia o Israel. Espanya, no obstant, està a la cua: només Balears i Navarra tenen una normativa que estudia la seva implementació.
Rosa Garcia, directora de la Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i Consum Responsable, Rezero, explica que cada comerç pot escollir entre dos sistemes: el manual, típic de botigues petites, o a través d’una màquina, propi de grans superfícies. Defèn aquesta forma de reciclatge perquè “permet recuperar envasos i rentar-los després”, evitant que “el consumidor els abandoni en platges, muntanyes o entorns urbans. A més, recorda que contribueix a l’economia circular neta i a la lluita contra el canvi climàtic.
“la majoria dels envasos de begudes acaben al mar”, comenta Garcia. Amb el sistema de retorn, es possible “arribar a nivells de recuperació de entre 80 i 90%. Rezero va fer una proba pilot a Cadaqués i va aconseguir arribar a nivells del 90%. “Fa uns anys ens deien que el mètode està pensat pels nòrdics, que a Espanya no es podria instal·lar”, critica la biòloga.
“Es l’única manera de acomplir amb Europa”
Garcia recorda que Espanya, per normativa europea, tindrà que recuperar el 90% dels envasos de beguda. “Amb el mètode actual no arribem. El sistema de retorn es l’única manera que tenim de aconseguir aquest objectiu”, al·lega. “Les associacions ecologistes portem 10 anys demanant al Govern que ho implanti, esperem que amb el canvi a l’Executiu sigui possible”, afegeix.
A nivell mundial, cada minut es compra un milió d’ampolles de plàstic, i els experts calculen que la xifra es dispararà un altre 20% pel 2021. A Espanya la situació no es millor: Rezero calcula que el retorn d’ampolles i llaunes a les botigues acabaria amb l’abandonament diari de 30 milions d’envasos. El Mar Mediterrani està infestat de plàstics minúsculs i ja forma part dels grans dipòsits de plàstic del mon.
Aquesta problemàtica no només afecta al medi ambient, també a la nostra alimentació: entre 5 i 13 milions de tones de plàstic es filtren cada any als oceans del mon i son ingerits per organismes com aus i peixos. Investigadors de la Universitat de Ghent han calculat que les persones que mengen marisc ingereixen almenys 11.000 petites peces de plàstic a l’any.
Us deixem aquí l'enllaç de l'article que va sortir el diumenge 12 d'agost a El Diario